О нама


Сретен Јаковљевић, уредник „Старe Херцеговинe“

Рођен је 1950. године у селу Бијела код Коњица, од оца Ђуре и мајке Гоше, рођене Шиниковић на Борцима. Завршио је основну школу у Бијелој, средњу у Коњицу, а Факултет политичких наука у Сарајеву. Новинарством се бави од 1976. године. Први текст је објавио у листу „Наши дани” из Сарајева (часопис младих БиХ). Био је сарадник и члан редакције листа „Трећи март” у Коњицу, од 1982 -1985.

По преласку у Београд, од 1985. до 2000. године био је шеф Информативне службе у Фабрици мотора „21. мај” у Раковици. Шеф PR службе Холдинг система са 5.400 запослених. У истој компанији 1999. године основао је Графичко издавачко предузеће „ДМБ Графика” д.о.о. и био директор осам година, све до његове продаје на јавној аукцији. Било је то једино предузеће у Холдингу које је позитивно пословало, редовно исплаћивало плате и доприносе. Продато је на првој аукцији, на којој је учествовало осам купаца, и то по шест пута већој цени од почетне.

Увидевши да нови власник нема намеру да озбиљније настави графичку делатност, као директор штампарије дао је отказ и отишао на Биро за запошљавање. Након одласка на Биро основао је породичну фирму „Локал прес” и покренуо часопис „Наше новине – Чукарица Раковица”, једини локални часопис у Београду који је излазио у две општине са две потпуно различите структуре власти. Сада је директор Центра за информативну подршку локалној заједници – ЦИП „Локал прес“ Београд. Уредник је два портала: „Чукарица Раковица“ иСтара Херцеговина“.

Члан је Удружења новинара Србије од 1985. године.

Објавио је две књиге: „ОТРГНУТИ ОД ЗАБОРАВА” (1991) и „ОД БОРАКА ДО ВИШЕГРАДА – Илија Сарић соколаш и равногорац“ (2014) године, више радова у стручним часописима и књигама, као и два научна рада у Српској академији наука и уметности у Београду. Сарађивао је у више листова и часописа у Београду, а у листу „Политика“ објавио је више текстова.

 

ИЗВОР: СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА