5 фебруара, 2017 7:58 am | Напишите коментар

Лав Лукић победио на Шантићевом фестивалу дjеце пjесника у Мостару


Млади београдски песник Лав Лукић, ученик 7. разреда ОШ „Никола Тесла“ из Раковице, освојио је 2. фебруара 2017. прво место на Шантићевом фестивалу дјеце пјесника у Мостару. Друго место је освојила Бистра Кондоска из Прилепа, а треће мјесто Габријела Пијанец из Врбовца. Тако су одлучили чланови жирија Алма Фазил Обад, Божидар Кијац и Миљенко Бухач. Ово је нека врста лепог песничког повратка младог песника у Мостар с обзиром на то да је Лав Лукић прошле године на овом фестивалу освојио трећу награду. Шантићев фестивал дјеце пјесника је фестивал међународног карактера и окупља песничку младост из читавог региона. Организатор фестивала је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Мостара, а ове године одржан је четврти пут, поводом 93. годишњице смрти великог песника Алексе Шантића.

Млади песници из Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Хрватске и Србије послали су на фестивал 1000 радова, а њих двадесет и једно ушло је у финале и били су гости Мостара. Неки од њих, као и Лав Лукић, већ су објавили песничке збирке.

Захваљујући топлом и пријатељском дочеку и изузетној организацији руководства фестивала и генералног секретара мостарске „Просвјете“ Горана Косанића, млади ствараоци имали су прилику да у дводневном боравку у Мостару доживе његов уметнички дух и његову лепоту и упознају се с уметничким амбијентом у коме је живео и стварао Алекса Шантић. За младе песнике организовани су различити програми у сврху подстицања њиховог дружења и размене уметничких искустава, који су у ствари и највеће богатство овог фестивала.

Током фестивала млади песници рецитовали су и положили цвеће на споменик Алекси Шантићу у парку поред куће Светозара Ћоровића, били у родној кући и спомен-соби Алексе Шантића, посетили маузолеј песника Османа Ђикића, с цвећем и стиховима посетили гробове Светозара Ћоровића и Алексе Шантића, присуствовали часу који је о Алекси Шантићу и његовом стваралаштву у њихову част у „Просвјети“ одржао професор Хилмо Селимотић, концерту у Музичком центру „Павароти“ и песничкој радионици која је у сарадњи с ОШ „Мујага Комадина“ одржана у Четвртој основној школи у Мостару, а коју су осмислили Хилмо Селимотић и Елвира Мезит-Шеховић. Финално вече одржано је у Центру за културу у Мостару.

Читав догађај изазвао је велико интересовање медија који су пратили организаторе, чланове жирија и младе песнике и јавност обавештавали о њиховим утисцима. Највећа вредност фестивала управо је у тим утисцима које ће деца песници понети са собом. Говорећи о њима, Лав Лукић, који је имао част да буде смештен у родној кући Алексе Шантића, медијима је рекао: „Сада сам добро упознао Мостар и људе. Више не могу бити објективан, јер сам све ово заволео“.

„Ово такмичење и људе који су овде не гледам као конкуренцију. Није ми толико било важно ко ће освојити које место, ја сам дошао да се дружим с новим пријатељима и спојим нове везе. Све људе и улице у Мостару сам заволео“.

          Александра Дракулић, руководилац Литерарне секције ОШ „Никола Тесла“ Београд

Лав Лукић испред куће Алексе Шантића у којој је био смештен

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *