5 фебруара, 2017 1:19 pm | Напишите коментар

ХЕРЦЕГОВЦИ ДОБРОВОЉЦИ


Пре двадесет година у Требињу је основана регинална подружница Удружења потомака херцеговачких добровољаца из ослободилачких ратова Црне Горе и Србије од 1912. до 1918. године. Удружење је подружница Централног удружења у Беогрaду. Данас Удружење организацијски покрива простор источне Херцеговине са дванаест некадашњих срезова. Председник Регионалног одбора је Вујадин Вуковић из Требиња.

Један од основних циљева подружнице из Херцеговине  је да у сарадњи са осталим подружницама из Републике Српске као и матичним Удружењем у Београду,  ради на неговању и очувању традиција ослободилачких ратова 1912. – 1918. У плану је да се идуће године, на стогодишњицу ослобођења наших крајева од аустроугарске окупације, изда ново проширено издање монографије ХЕРЦЕГОВЦИ ДОБРОВОЉЦИ у ратовима Црне Горе и Србије 1912-1918.
Монографија садржи прикупљене податке за 4.882 добровољца са подручја 12 херцеговачких срезова. Такође, у плану је и подизања споменика свим добровољцима у градовима и именовање Добровољачких улица у градовима источне Херцеговине.

Главни одбор је објавио списак појединаца (секција) који ће за сваку подружницу у Херцеговини радити на изради монографије о херцеговачким добровољцима.

Требиње – Вујадин Вуковић, председник Градског одбора Требиње

Билећа – Радислав Уљаревић

Гацко – Милан Никчевић

Невесиње – Радован Кравић

Фоча – Љубо Тодовић

Калиновик – Петар Ашкраба Загорски

Љубиње – Зоран Козић

Мостар – Новица Телебак

Коњиц – Сретен Јаковљевић

 

Главни одбор је поставио и свој сајт

www: hercegovcidobrovoljci.org

М. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *