17 фебруара, 2017 10:05 pm | Напишите коментар

Мостарске „Гусле“ после осамдесет година у Београду


Фото Стара Херцеговина

Лепши дар Београду за Дан државности Србије није могао да буде од песама из Шантићева Мостара и Херцеговине, које је извело културно-уметничко и певачко друштво „Гусле“ из Мостара у Парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару. Наступиле су у Београду после 80 година, од када су гостовали у Народном позоришту 1937. године. Да подсетимо, Певачко друштво „Гусле“ основано је 1888. у Мостару, а његов утемељитељ, оснивач и први председник је био Алекса Шантић. Друштво је престало да ради на почетку окупације земље 1941. и после се није обнављало.

Мостарски парох Радивојe Круљ латио се пионирског посла – да обнови рад Културно –уметничког и певачког друштва „Гусле“. И успео је. Прегалачким радом и великим ентузијазмом обновио је друштво. После скоро осамдесет године звуци и песма мостарских „Гусала“ поново се чују и ван Херцеговине. Обновитељ је и цркве Свете тројице у Мостару. Градитељ мостова сарадње на којима се сретају добри људи. Такав је мостарски парох Радивојe Круљ, отац шесторо деце, коме се само лепо прича, а још више ће се писати и потомцима беседити.

Концерт који су приредиле младе Мостарке протекао је у изузетно топлој, пријатној и домаћинској атмосфери, како и приличи дому у коме је одржан.

Фото Стара Херцеговина

Госте и присутне поздрaвио је Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана у Београду и потпредседник Кординационог одбора удружења Херцеговаца у Србији. Захваљујући се протојереју Круљу на свему што је урадио у Мостару, Црногорац је рекао: „Да ће Бог да се чују звона са наше обновољене цркве Свете Тројице у Мостару. То ће бити најбољи позив да се врате наши Срби у Мостар“.

Фото Стара Херцеговина

Млади гуслар, Гачанин Срђан Авдаловић уз звуке гусла певао је песму о Светом Сави

Збор зборила господа хришћанска
Код бијеле цркве Грачанице:

Боже мили, чуда великога!
Куд се ђеде цар-Немање благо
…“

Фото Стара Херцеговина

Божидар Глоговац, песник: Поздрављајући све присутне који су дошли како рече на „ову  духовну мобу“, Божидар је казивао стихове из своје познате песме „Рађајте Српкиње мајке“.

Шта чекате Српкиње мајке,

нема лепше песме од успаванке ...

Фото Стара Херцеговина

Међу многобројним гостима била је и позната глумица Светлана Бојковић

Фото Стара Херцеговина

Фото Стара Херцеговина

Рајко Петров Ного, песник и академик, подсетио нас је на речи Јована Дучића о Алекси Шантићу. „Алекса Шантић је био највеће стабло у српској шуми“, као и на речи старца Тодоровића у Невесињу, 95-годишњег горштака који је познавао Шантића. „Алекса је био човјек који је сјенима својим миловао људе“.

Академик Ного посебно је бираним речима говорио о раду мостарског пароха Радивоја Круља:

„Заиста је мисионарска служба нашег протојереја ставрофора Круља. Тамо гдје су некада били храмови, па рушени, сада се обнаваљају и надамо се да ће се с тим храмовима враћати и Срби у Мостар“.

Фото Стара Херцеговина

Програм је водила Милица Дука

Фото Стара Херцеговина

Љиљана Поповић, кантауторка и вокални солиста извела је нумеру из новог албума „Жива вода“.

Фото Стара Херцеговина

Горан Лучић, у име студената Херцговаца и један од организатора овог скупа, поздравио је госте из Мостара и присутне у Парохијском дому.

Фото Стара Херцеговина

И ДУЧИЋ ЈЕ ТУ –  Миливоје Миша Рупић, секретар Удуржења Требињаца „Јован Дучић“, у Београду, поклонио је протојереју Круљу књиге Јована Дучића, које је издало ово Удружење: „Анексија у Босни и Херцеговини и српско питање“ и „Дипломатски списи“.

Фото Стара Херцеговина

На крају успешног представљања друштва које је обновио, протојереј Радивојe Круљ је рекао: „Хвала вам. Ово је заиста за нас посебно вече. Позвани смо у Суботицу да код њих будемо гости. Онда се родила идеја да посетимо и овај високи дом. Доста дјеце, наше из Мостара, није никад било у Београду, нарочито овде код Храма Светог Саве. Вреди поменути омладину херцеговачку у Београду, који су организовали овај концерт. Хвала вам још једном“.

Фото Стара Херцеговина

И млађана Ана Круљ захвалила се на пријему у Београду: „Хвала свима коју су нам омогућили да наступамо у Патријаршијском дому нашег највећег и најчувенијег храма, Храма Светог Саве. Нама је велика част што вечерас овде наступамо. И још једном хвала вама који сте дошли да нас подржите“.

Девојчице су отпевале три блока песама посвећених Мостару, Светом Сави, а на репертоару нашла се и Шантићева „Емина“, севдалинке, херцеговачки бећарац, затим песме из Македоније и на крају песме са Косова и Метохије. После сваке нумере младе Мостарке побрале су прегршт аплауза.

Фото Стара Херцеговина

Срећни и задовољни враћају се у свој Мостар

ИЗВОР: СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА

Фото: Стара Херцеговина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *