22 фебруара, 2017 6:08 pm | Напишите коментар

Промовисана житија Светог новомученика Вукашина


У Парохијском дому Храма Свети Сава на Врачару, 20. фебруара, одржана је промоција  књиге Момира Васиљевића  „Ради ти, дијете, свој посао“. О књизи су беседили академик Матија Бећковић, историчар Вељко Ђурић Мишина и отац Далибор старешина парохијског дома. Аутор је испуњен најлепшим осећањима и захвалио се свим учесницима промоције, као и присутнима.

 

„Ради  ти,  дијете,  свој  посао“

„Ово је  биографски  роман  о животу и херојском пострадању Нововековног Великомученика Вукашина Јасеновачког, који је својом смрћу, (као и укупним својим  земаљским бивством), постао симбол страдања Срба у 20-ом веку!

Његова последња реченица, (коју је изговорио, у тренутку када се на њега обрушила  сва силина сатанске  мржње усташа и њихове цркве према Србима и Православљу):

„Ради ти, дијете, свој посао“ – је у српском народу, и у његовој нововековној историји, постала „Највеће  српска ријеч“.

Роман је заснован на аутентичним документима и сведочанствима, који су били и историјска основа за Црквену канонизацију Вукашина Мандрапе, за Светитеља.

(То је урађено   Одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, од 16/3 маја 2000 године,  а црквени празник у славу Светог новомученика Вукашина је 29/16 мај).

И ауторове књижевне интервенције и интерпретације доступних података, су се строго ослањале на веродостојност историјских чињеница, тако да је ово својеврсно „житије“ Светог Вукашина…

У роману велики део заузимају и аутентични историјски документи, без којих је немогуће схватити сву величину овог Светитеља, као и значај његовог пострадања, на начин достојан Христовом пострадању на Голготи.

Поменуте речи, које је у својим последњим тренуцима земаљског бивства изговорио Свети Вукашин, (као  и читав његов  мирјански живот), су га посветили, али и повезали и благословили његов живот и његову смрт! Биографија тих речи је истинито житије светитеља, док су подаци и описи догађаја  из његовог детињства,  из његове младости и његове професионалне каријере успешног трговца у Сарајеву, као и све оно што је написано о његовој породици, само допуна тог житија…

„Ради ти, дијете, свој посао“,   је била посрбљена Христова молитва: „Опрости им  Боже, јер не знај шта раде!“

Синод СПЦ је одобрио писање ове књиге, као и коришћење  свих црквених докумената и одлука.

Писању је претходио дуготрајан истраживачки посао аутора…

    

Подаци о аутору:

  • Рођен  20.08. 1953 године у Фочи, где je завршио осмогодишњу школу и гимназију.
  • Завршио  Факултет политичких наука у Београду 1976.
  • Живи  у Сремској Митровици од лета 1976…
  • Радио је као средњошколски професор, новинар, уредник и директор иформативних кућа,  а већ десетак година  се искључиво бави књижевним послом….
  • Члан је Удружења новинара Србије  и  Удружења књижевника Србије.
  • Није члан ниједне политичке оранизације…

Објављена дела:

         „Српска прича“ – 2006, (књига интервјуа и портрета – )

  • „Син Велике Србије“ – 2007, (политичко-публицистичка студија)
  • „Жакова правила“ – роман – 2009. (издавач „Eвро-ђунти“ Београд)
  • „Краљица туге“ – роман – 2009. (издавач „Евро-ђунти“ Београд)
  • „Жакова правила“ – роман – 2012 – друго издање – (издавач „Просвета“  Београд)
  • „Жакова молитва“ – роман – 2012 – (издавач „Просвета“ Београд)
  • „Жаково причешће“ – роман – 2013- (издавач „Просвета“ Београд)
  • „Дневник мушке домаћице“ – роман – 2013 – (издавач „Просвета“ Београд)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *