27 фебруара, 2017 6:48 pm | Напишите коментар

Културни програм у част 101 годишњице КЛОБУЧКЕ епопеје


У организацији Удружења ратних добровољаца 1912. до 1918. потомака и поштовалаца ратних ветерана Требиње, синоћ  је у амфитеатру Хидроелектрана на Требишњици одржано вече гусала, поезије и историје а поводом 101 године Клобучке епопеје.

Присјећајући се Клобучке епопеје 1915. године у којој су животе изгубили 173 борца херцеговачко црногорских батаљона, борећи се против Аустроугарске монархије, предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак је рекао да се, нажалост, све мање говори о људима и догађајима који су нас на овим границама спајали, а истичемо, како је он рекао „подјеле којих је било, али које се сада не спомињу да би допринијели објективнијој оцјени прошлости, већ да би продубили јазове и ојачали границе.

„Имамо ли права на то с обзиром на жртве које су поднијели наши преци и на оне које сами подносимо“, запитао се предсједник Скупштине града Требиња.

Предсједника Удружења ратних добровољаца 1912. до 1918., потомака и поштовалаца ратних ветерана Требиње Вујадин Вуковић истакао је да су херцеговачке и црногорске јединице, дуготрајном и упорном борбом на Клобуку дале значајан допринос безбједном повлачењу Српске војске кроз Албанију.

У биткама на Клобуку, према најновијим подацима, погинуло је око 400 Херцеговаца и Црногораца  а у Капели је уписано њих само 175“, рекао је Вуковић и додао да је већи број погинулих јунака са Клобука сахранила у мјесна гробља. Вуковић је рекао да ће у току ове године Капела на Клобуку бити санирана и у њој уписана имена свих погинулих бораца као и добровољаца,  40 Граховљана и 32 Требињаца који су настрадали приликом потапања брода „Бриндизи“ 1915. Године.

Обраћајући се у име Удружења „Сава Косановић“ из Бањана, Мишо Миљанић је нагласио да је неопходно да се о овако значајним историјским догађајима још више говори и пише, поготово међу младима.

У оквиру ове вечери промовисан је и ЦД Битка на Клобуку и Стари Херцеговац, који је снимио народни гуслар Славко Горановић на стихове епског пјесника Славка Перошевића. Своје стихове говорили су пјесници Божо Ђурановић и Перивоје Поповић, надахнутом бесједом Србија Божа Глоговца представио се гуслар Лазар Амбулија а уз дипле је свирао Милета Радановић.

 У програму су учествовали  гуслари Рајко Милојевић, Владан перовић и Југо Илић из Требиња, Момир Авдаловић из Гацка, Исак Симићевић са Жабљака, Велибор Живановић и Миленко Дивљан из Источног Сарајева, рецитаторка Ива Горановић а посебан аплауз публике добили су дјечаци гуслари, Василије Горановић и Василије Радуловић.

Организацију ове вечери помогли су Удружење добровољаца и ратника Клобук, Удружење Граховљана „Стара Херцеговина“ и Удружење „Сава Косановић“ Бањани а покровитељи су били град Требиње и Хидроелектране на Требишњици.

Аутор: Ратомир Мијановић

Фото: ТребињеЛиве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *