19 априла, 2017 1:04 pm | Напишите коментар

У Луци код Невесиња

Oсвештан споменик српским борцима Коњица и Невесиња


Родбина открива споменик

У Луци код Невесиња, освештан је јуче споменик српским борцима и цивилима Коњица и Невесиња, погинулим у отаџбинском рату (1992. – 1995.) – на простору Друге лаке пјешадијске бригаде. Споменик подигнут добровољним прилозима и донацијама, је постављен у порти Храма Успења пресвете Богородице. На мјесту гдје се српски народ вјековима окупља на Велику Госпојину, служи службу божију и чврсто чува  традицију и старе обичаје. Мало је таквих мјеста у Херцеговини које је и, у најтеже комунистичко вријеме, од заборава чувало и сачувало предања својих предака.

Споменик су открили чланови породица погинилих бораца. На њему су исписана имена 207 погинулих бораца и 109 цивила. Освештао га је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије уз саслужење свештенства Епархије.

Борцима коју су стварали Републику Српску и за њу положили свој живот пошту су одали и : Миленко Савчић, председник борачке организације Републике Српске, Миленко Авдаловић начелник општине Невесиње, Миленко Лаловић, командат те прослављене бригаде која је била у саставу Херцеговачког корпуса ВРС. На скупу је  прочитан и поздравни телеграм Боре Антеља првог команданта Друге лаке пјешадијске бригаде ВРС.

Бројна родбина палих бораца, њихови ратни саборци као и млади поштоваоци  њихови дјела – поклонили су се сјенима својих јунака и одали им им  почаст коју су заслужили.

 

Извор Стара Херцеговина.

Фото Радио Невесиње и Душко Шаран

ОСВЕШТАЊЕ – Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије уз саслужење свештенства Епархије.

НЕВЕСИЊСКА ЛУКА – честа слика пред овом црквом

 

Ратни саборци одају почаст

Пуковник ВРС Миленко Лаловић, командант Друге лаке бригаде од 1994.-1995.

 

ВЕЛИКА ПОДРШКА – Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње

 

Родбина, ратни саборци и поштоваоци палих бораца

 

ПОЧАСТ ПОГИНУЛОЈ БРАЋИ – Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана у Републици Српској, у средини, са ратним саборцима

 

ПОЧАСТ …  Вујадин Шмркић, други слева, један од иницијатора за подизање споменика погинулим и убијеним саборцима

 

Цвеће и венци – од родбине и сабораца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *