28 јула, 2017 11:50 am | Напишите коментар

Пре 50 година

Три нове цркве у Херцеговини


Храм св. Михајла у Поплату (фотографија “Поплат Берковићи“)

Почетком шездесетих година прошлог века српски народ у Херцеговини почео је да се враћа вери православној, прадедовској, после краћег застоја у време доласка комунизма 1945. Почеле су се обнављати цркве и градити капеле по сеоским гробљима, које су постале место духовног окупљања верника и народа. Укратко преносимо текст објављен у „Православљу“ 1968. године о изградњи цркава у Херцеговини током 1967. године:

„Епархија Захумско-херцеговачка је у односу на друге епархије бројчано и територијално мала, сиромашна и пасивна. Сем тога, Други светски рат ју је сасвим уназадио, јер су многе цркве биле демолиране и порушене, а свештеници побијени и верници проређени.

И док је поново створен нови свештенички кадар и упућен у народ, православна вера у многим местима је почела да се гаси и замире. Но, и поред тога, благодарећи Богу, постигнут је, нарочито последњих година, велики духовни напредак. Подижу се или обнављају цркве и манастири, верници се све више враћају вери прадедовској, уводи се верска настава итд. Буђење религиозне свести налаже се свугде па и тамо где је ратом било све разорено и уништено.

За ово се има највише благодарити Високопреосвећеном митрополиту г. Владиславу који је, не штедећи себе, неуморно обилазио села и градове и проповедао живу реч, еванђељску, пале духом подизао, разорено изграђивао, умртвљено оживљавао. Плодови тога апостолског рада могу се свугде видети, тако да је eпархију данас тешко препознати.

Митрополит г. Владислав је у овој години у релативно кратком времену, осветио три нове цркве – у Рибарима код Коњица, у Дувну, у Д. Поплату код Стоца. Све три су подигнуте искључиво добровољним прилозима верника без ичије помоћи са стране.“

Црква (капела) у Рибарима код Коњица, изграђена је добровoљним прилозима и слогoм   свих 14 породица из тога села, као и помоћи својих сународника из других села. Осветио ју је  митрополит дабро-босански г. Владислав, 31.јула 1976. године.

Цркву у Дувну је осветио митрополит г. Владислав 17. 9. 1967. год. Верници су са својим свештеником Богданом Шешлијом (из Невесиња) успели да обнове цркву која је у прошлом рату страдала од усташа. Освећење је обавио митрополит г. Владислав.

Црква у Доњем Поплату, код Стоца, је освећена 22. 10. 1967. Црква је била саграђена пре сто педесет година. У току Другог светског рата је порушена. Са својим верницима обновио ју је месни парох Симеон Биберџић, а освештао митрополит г. Владислав. За време Свете архијерејске литургије митролит је рукоположио свршеног богослова Ратка Шиповца (из Невесиња) у чин ђакона. На Малом Врху је произвео оца Симеуна Биберџића у чин игумана у знак признања за ово велико дело.  („Православље“ 1968.)

Извор „Стара Херцеговина“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *