14 новембра, 2017 5:58 pm | Напишите коментар

Представљена

Књига о ливањским Србима


 

У препуној сали Вазнесењске цркве у Београду, 8. октобра,  представљена је књига  „Ливањски Срби  – просветна и духовна заоставштина“ чији су аутори: проф. др Бранко Докић и новинар Радован Јовић. О књизи у којој је историјат и културна прошлост ливањских Срба су говорили  проф. др Радивој Радић, проф. др Никола Рамић, др Милош Дамњановић и  Бранко Докић. један од аутора.

Ливањски Срби  су много страдали током своје дуге историје због етничке и националне припадности у крају у којем су поникли. Данас је једва два одсто Срба у Ливну – речено је на почетку представљања ове књиге.

“О Србима из Ливна  писати, нажалост то су углавном велике теме, незмањљиве и увек у првом плану: о старадњима, описма жртава,  свим ратовима, све тежим од тежег “ рекао је проф др Никола Рамић.

Као историчар од заната имам симпатије  кад су у питању овакви издавачки подухвати. Некако историчари од заната  више се баве ратовима, државама, а ове завичајне теме некако остају по страни.  Међутим, нема велике и мале историје. Све је важно,и добро је да сазнамо како су наши преци живели  и какава је била духовност нашег народа у том времену , нагласио је   проф др Радивоје Радић

Бранко Докић, професор Електротехничког факултета у Бања Луци, признати стручњак у међународним научним круговима, огледао се и на терену политике, сада амбасадор Босне и Херцеговине у Атини, поред свих обавеза има вољу и налази времена да пише и књиге које осветљавају материјалну и духовну заоставштину његовог и нашег народа у његовом и нашем завичају.

У програму су учествовали Стефан и Никола Раду – студенти Богословског факултета, Снежана Јолић – студент фармације, рецитацицијом песме “Старац Вујадин“,

Ународним ношњама, да подсете на прошлост и завичај, поздравили су публику Марија, Анђела и Урош.

Водитељ програма била је Весна Радета.

Промоцији је присуствовао Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона и  народни посланик у Скупштини Србије

 

Извор и фото: СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *