15 јула, 2018 4:15 pm | Напишите коментар

Далеке 1973. о Петровдану на Борцима

Кукић пронесе барјак око цркве


Петровдан 1973. Велика свечаност на Борцима. Освештава се новоизграђени звоник на цркви Светог Петра и Павла. Велики народ као и увјек на тај дан После свете литургије поче надметање ко ће дати приложити  цркви и три пута пронети црквени  барјак око цркве.

За ту прилику изађоше Борчани да се надмећу, све први људи Анћелко Драганић, Неђо Симић и Драже Симић. Четврти је Анћелко Кукић с Равног кука из Бијеле.

Свештеник Богдан Шешлија у руци држи барјак. Надметање поче. Почетна цена  20.000 динара. Почеше се гонити. Изађоше  на 100.000. Многи се погледају и шапући “Ово ће бити озбиљна трка“. Нико не одустаје.  Тајац, народ гледа ко ће победити. Изађоше на 200.000 па 300.000. Опет се гоне. На крају последњу суму од 600.000 изговори Анђелко Кукић.  Поп Шешлија га благосиља.  Кукић у рукама држи барјак. Подиже га Куле, ко и јесте био висок, завијори се око цркве и пред свитом народа.

Тог јутра, кад је полазио цркви пришла му је мајка Сава, одвезала рубац, извадила хрпу новца и прозборила. “Сине, ово  сам сакупљала годинама и чекала прилику да на данашњи дана око цркве на Борцима пронесеш црквени барјак. То ти је за помен  стрицу а моме ђеверу Рајку  кога убише комунисти  Борцима  четере’с пете.  Исто тако помени брата ти а сина ми Рајка кога убише љекари погрешном инекцијом и не дочека рођење јединца сина. Ево паре и без барјка  ми се на враћај кући. Тако је и било.

Ову причу испричао нам је давно Анћелко, сада покојни. Јесте да је то било пред продавницом у Вишеграду али сви су потврдили да је прича истинита.

 

Сретен Јаковљевић

Извор Стара Херцеговина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *