30 октобра, 2018 6:58 pm | 1 коментар

У суботу 27. окотбра у Чикагу

ОДРЖАНО ПРВО ХЕРЦЕГОВАЧКО ХУМАНИТАРНО СИЈЕЛО


Херцеговци и њихови пријатељи из Чикага и околних градова окупили су се у суботу 27. октобра 2018. године на Првом херцеговачком хуманитарном сијелу у организацији Удружења Херцеговац из Чикага. У сали Саборног храма Христовог Васкрсења сијело је почело здравицом коју је написао Љубан Дука, а казивао Огњен Глигоревић.

            -Вечерас прикупљамо донације  за наше две светиње – за изградњу храма Светог Стефана деспота Србског у Ортијешу и помоћ манастиру Светог Петра Зимоњића у Наданићима у Херцеговини. Такође помоћи ћемо лечење Анђеле Аксам из Требиња и Лазара Стевановића из Сребренице, најавио је члан управе Удружења Херцеговац Слађан Ћећез.

Здравичар Огњен Глигоревић

            Иако хиљадама километара удаљен, завичај ипак те вечери није био толико далек захваљујући програму у којем су учествовале изворне групе и извођачи, рецитатори и беседници. Између осталих народни гуслар Огњен Глигоревић је певао о војводи Путнику, Мелита Здравковић и Јелена Цветковска о Косову и Метохији, а Никица Глигоревић, Васо Мркајић, Минда и Рајко Драганић отпевали су и чувени херцеговачки ганг. Прочитана је поздравна беседа њижевника Велибора  Шиповца из Требиња, рецитовани Божанствени стихови Боже Кијића и беседило Завештање од Стефана Немање.

Члан Управе Слађан Ћећез говори о активности клуба …

            Иако основано почетком ове године Удружење Херцеговац у Чикагу је већ имало неколико успешних манифастација које су биле хуманитарног карактера.

 

 

Етно састав Мелита Здравковић и Јелена Цветковска

Певање уз гусле …

 

Српски народни гуслар Огњен Глигоревић

 

С. Данчуо

Текст и фотогрaфије Удуржење Херцеговац  Чикаго

1 коментар

  • Web says:

    Ментор студенту Tomoki Yukawi била је Олга Брдар, педагог школе. Ментор је организовала студенту посету часовима енглеског језика, физичког васпитања, часовима ликовних радионица и других школских активности, тако да је имао прилику да боље упозна културу српског народа. Tomoki је посетио 10 часова енглеског језика у нашој школи и 3 часа у Земунској гимназији, 13 часова физичког васпитања и 1 час у Земунској гимназији. Учествовао је и на 6 часова Ликовне радионице Тијане Миличевић и веома брзо је научио да калиграфски пише слова старе ћирилице. Написао је и на јапанском језику назив Аикидо клуба „Младост“, на молбу тренера Божидара Петровића. Tomoki Yukawa је одржао 4 веома успешне презентације културе Јапана: „Welcome to Japan!“на часовима географије у два одељења VIII разреда у нашој школи, као и 2 часа у IV и VII разреду ОШ „Светислав Голубовић-Митраљета“ у Батајници. Ученици су са великом пажњом пратили презентацију, постављали питања и употпунили своје знање о Јапану, о коме су учили у предмету географија у VII разреду. Оно што нас је све импресионирало је чињеница да је наш гост из Јапана урадио мултимедијалну презентацију на српском језику и ученицама се обратио на врло коректном српском језику, који је желео да научи током свог десетомесечног боравка у нашем граду. Фотографије нас подсећају на лепе заједничке тренутке наших ученика и драгог госта из Јапана, током претходних месеци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *