28 јануара, 2019 12:44 pm | Напишите коментар

На Савиндан

У Мостару одржана Светосавска академија


 

 У Владичанском двору у Мостару одржана је Светосавска академија на којој је бесједу одржао игуман манастира Житомислић Данило Павловић који је о Светом Сави говорио као светитељу.

У надахнутој бесједи игуман Павловић синоћ је рекао да је Сава прихвативши позив на светост проводи свој монаши живот на Атосу у аскези, одрицању, посту и молитви.

Он је додао да је светост цијеложивотна преданост, одвојености за службу господству Исуса Христа, те да светост није попис, већ начин живота. – “Светост значи живјети и стремити ка Богу“,,Зато Светог Саву убрзо виђамо и као организатора, онога који има визију. Он доводи остарјелог оца у манастир, са њим, односно његовим новцем зида Хиландар којим се и данас поносимо. Његова Светост подразумијева и то да напушта Свету Гору, долази у отаџбину. Његова истинска светост подразумијева да дипломатски дјелује, путује од Запада до Истока, од Папе до патријараха, да мири завађену браћу а мирити Србе до данас је неизџив и крвав посао. Његова Светост подразумијева и то да је у једном тренутку схватио како је од великог значаја а у циљу чврстог јединства са Васељенском Црквом да ми добијемо аутокефалност“, казао је игуман.

Нагласио је да се Свети Сава упустио у можда најтежи пројекат. “Посјетивши Рим и добивши један вид сагласности, а потом избјеглог патријарха у Никеји, извојевао је аутокефалност, али не заборавите не без мука. Био је прогањан, осуђиван чак и анатемисан“, навео је игуман Данило.

Подсјетио је у бесједи да су се Светом Сави ругали да није епископ, ругали су му се да није довољно монах, да није ништа ново ни другачије од осталих светих људи, али да је Сава  то подносио и могао јер је имао истинску Светост.

“Светост је религија каквој нема премца. То је однос с Богом – савезни однос, да буде јасно – који се очитује по милости у вјери и пракси у сваком подручју наших живота“, поручио је игуман у бесједи.

У програму Светосавске академије учествовали су ученици који похађају православну вјеронауку из Мостара и Чапљине који су припремили изузетно богат програм уз помоћ вјероучитеља, те ученици Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ из Невесиња, пјевачка група Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Гусле“ из Мостара, те етно-група „Свети Димитрије“ из Невесиња.

Дворана Владичанског двора била је испуњена до посљедњег мјеста, а академији су уз родитеље и бројне госте присуствовали и свештеници из Мостара, те конзул Србије у Мостару Марија Бакоч.

Академију, која се традиционално одржава у Мостару од 2009. године, организовала је Епархија захумско-херцеговачка и приморска и СПКД „Просвјета“ – Градски одбор Мостар, а први пут у овом граду одржана је давне 1883. године када је организовао чувени српски пјесник Алекса Шантић.

Извор  ТОППОРТАЛ.ИНФО  Мостар 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *