4 маја, 2019 8:58 am | Напишите коментар

УСКОРО, НОВА КЊИГА СРЕТЕНА ЈАКОВЉЕВИЋА

СКРИВЕНА ИСТИНА ОД РАВНЕ ГОРЕ ДО НЕРЕТВЕ


 

 

Ускоро из штампе излази књига која вас неће оставити равнодушним, јер открива скривену и прећутану истину о ратним збивањима од Равне горе 1941 до Неретве 1943. Књига, која после седамдесет година открива  мало познате историјске податке о догађајима у долини Нертве.  У њој су сабрана   аутентична сведочења бораца, команданата свих зараћених војски, цивила, обичних људи чије су се судбине преламале у ратном вихору борбе против непријатеља и у пожару братоубилачког и грађанског рата.  Централна тема је битка на Неретви у пролеће 1943. о којој аутентично сведоче и припадници четничког Равногорског покрета – југословенске војске у отаџбини.

Аутор је више од 30 године радио и прикупљао грађу за ову књигу. Радио је као  спољни сарадник Одбора за истраживање геноцида  над српским  народом и другим народима Југославије у 20 веку – Српске академије наука и уметности у Београду.

Истарживана је обимна архивска грађа,  материјали Земаљске комисије  за ратне злочине и прикупљена су сведочења преко 250 учесника тих догађаја.  Тако је урађен трајни запис који ће да отргне од заборава те догађаје и остави истину за млада покољења. У књизи је преко 2.240 извора – фуснота са регистром  од 1250 личних имена и  550 географских назива.

 У књизи је приказна појединачна судбина људи, од Равне Горе, источне Босне, Црне Горе до  Баније, Лике, Кордуна, Даламције.  Страдање српских избеглица са Баније , Кордуна и Лике, као и српског народа на Грмечу.  Тих сцена нема у Булајићевом филму. Покрет  од Крајине ка Херцеговини. Страдање  народа у мостарској, јабланичкој и коњичкој општини.

У књизи је дат одговор на велику дилему и створени мит о  генијалној варци  врховног команданта  рушењем моста у Јабланици,  о најхуманијој бици у историји ратовања.  О  оклеветаним четницима као бандитима и крволоцима – непријатељима властитог народа,  о скривеним злочинима усташа над остављеним рањеницима…

Објављен је и број погинулих  и убијених људи  – губици: немачких, италијанских, усташких, партизанских и четничких јединица. Затим, страдање цивилног становништва, од Немаца, Италијана, усташа, партизана и четника. Као и друга  страдња од поседица ратних дејстава.

Књига је обима преко 700 страна, формата Б-5 тврдог повеза, са  фотографијама и документима који се први пут објављују.

Књига је прошла стручну рецензију, добила похвале: од академика, универзитетског професора војне историје, писца и магистра филолошких наука, наравно и комшије, са Борачког језера,  професора историје. Све похвале годе, али ако те комшија не похвали  ,,од маст у пропаст“

 

ИЗДАВАЧИ:

Локал прес Београд

Сретен Јаковљевић 063 318 -650,   011 6548-013  е -маил: lokalpres@gmail.com

Удружење Коњична Републике Српске  – Требиње 

тел  065 847 037  e-mail: udruzenjekonjicanars3@gmail.com

 

У наредном броју објавићемо импресије стручних и угледних људи  који су прочитали рукопис књиге. 

 

Аутор Сретен Јаковљевић 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *