5 маја, 2019 10:11 am | Напишите коментар

Прве оцене о књизи Сретена Јаковљевића

Матија Бећковић: Капитално дело за откривање ратне истине и поука за млађе генерације


Фото Милица Јаковљевић

Прве оцене о рукопису књиге  ,,Скривена истина од Равне Горе до Неретве“ дали  су: Матија Бећковић наш највећи песник и академик. Проф. др Мирјана Зорић, историчарка, предавала је војну историју на Војној академији у Београду,  аутор више књига и научних радова из новије српске историје, рецезент књиге..  Мр Радмила Поповић, магистар филолошких наука, писац, новинар и сликар. . До 1992. радила је и као уредник у Културно-уметничком прогарму на РТВ Сарајево. Рајко Сарић, комшија, са Борачког језера, професор историје, дипломирао на Филозофском факултету у Београду на Катедри код професора и академика Василија Крестића.

 

ИМПРЕСИЈЕ ПРВИХ ЧИТАЛАЦА РУКОПИСА КЊИГЕ

 Матија Бећковић, песник и академик.

,,Рукопис књиге Сретена Јаковљевића Скривена истина од Равне горе до Нертве је драгоцено и капитално дело за откривање истине од ратним догађајима на том простору и времену од 1941. до 1943.  Драгоцено је толико што се у књизи налазе велики број обичних људи са својим причама и личним судбинама.  Ти људи нису јунаци неког романа, него сведоче о ратним збивањима и страхотама рата. Добро је што су поглавља кратка, као и приче – лаке за читање.  Није заморно да се читалац дави једном причом, него се с тим причама и одломцима  чини целина књиге

Врло је важно да се изнесе истина о тим догађајима.  То се у Републици Српској добро ради. Овде је још увек званично наметнута лаж – октроисана лаж.

Не може бити ништа насушније и важније  него да се стави једном на папир  та прича и истина. Прича обичних људи и љихове судбине. Много је значајно да се истина изнесе, да се оздрави народ, ради млађих поколења. Да се више не лаже. И да се једном заврше те приче и поделе нашег народа на патриоте и издајнике“.

 

 Проф. др Мирјана Зорић, историчар, рецезент:

„Нарочита вредност овог рукописа је у томе, што је аутор Сретен Јаковљевић,  у њему сабрао, као ретко ко до сада, обиље аутентичних извора – изјава, сећања и сведочења савременика и непосредних учесника  ратног вихора (цивила, бораца и команданата јединица свих зараћених војски) у централним деловима југословенског ратишта од 1941. до 1943. године, где су вођене највеће борбе са непријатељем током рата и где је, у исто време, пожар братоубилачког, грађанског рата однео убедљиво највеће жртве.

У нашој историографској и публицистичкој литератури готово да и нема књига које се баве (бар не у овој мери) судбинама малих, обичних људи у Другом светском рату, које су обично остајале запретене, скривене и заборављене иза великих догађаја, али које су и те како утицале на ток тих догађаја и самим тим чиниле њихов неодвојиви део.

Свакако да аутор овог рукописа, није први који се бави Другим светским и грађанским ратом у Југославији 1941-1943. године, али је свакако један од првих који на светло дана износи пуну истину, ако се тако може рећи, о томе како су обични људи, учесници и сведоци ратних збивања, „креирали“ ту историју, посебно онај њен део који се тиче српско-српских подела и братоубилачког рата, односно партизанско-четничког сукоба о чему је до сада у нашој литератури недовољно писано. Отуда, због обиља аутентичног изворног материјала који се на овај начин износи на светло дана и ставља на увид читалачкој публици, препоручујем штампање овог рукописа. – Проф. др Мирјана Зорић“.

 

Мр Радмила Поповић, писац, новинар и сликар:  

,,Аутор ове књиге  зове се Сретен Јаковљевић. Увјерена сам да се ради о изузетном познаваоцу  ратних прилика  у  Другом свјетском рату. То је ентузијаста  посебног дара за историјска истраживања  наше вишеструке  југословенске ратне драме

Јаковљевић је посветио пуну пажњу исраживању централних догађаја  који су се одвијали у току такозване  Народно-ослободилачке борбе.  Ријека Неретва је главни матични ток, али Четврта непријатељска офанзива  чини је само условно главном темом  јер се око ње развија мноштво тематских токова, који својим хуком и грмљавином оружја затрпавају  вјечну  херцеговачку прелијепу  али злоћудну опасницу.

 

Рајко Сарић, професор историје

,,Нема сумње да ће се ова књига читати. „Скривена истина – од Равне Горе до Неретве“ је плод вишедеценијског рада аутора Сретена Јаковљевића, који је разговарао са стотинама сведока и ишчитао хиљаде докумената. Књига је прећутано слово или још један корак ка разобличавању мита о „Најхуманијој бици за рањенике“, као и демистификацији бајке о срушеном мосту на Неретви, „генијалној“ замисли врховног команданта. Представља незаобилазно дело за свакога коме је до истине…

 

Извор СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА

Сретен Јаковљевић

Фотографија: Милица Јаковљевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *