14 маја, 2019 10:32 pm | Напишите коментар

Др Јадранка Милошевић, професор српског језика

Настављамо да величамо народну епску поезију


7. мај 2019.– Кућа Ђуре Јакшића, Скадарлија. Др Јадранка Милошевић, проф. др Михаило Шћепановић,предавач и гуслари: Јанко Војводић, најмлађи гуслар, Никола Мојсиловић, Матија Магделинић, Драган Ђерић и Петар Шишовић.

,,Пошто се бар 20 година говори о томе да епска народна поезија не треба да се изучава у школама, да је она старомодна, досадна и пуна непознатих речи, добила сам инспирацију, као професор српског језика, да покажем јавности етичку и естетичку величину наше народне поезије. С друге стране, пошто сада радим у једној испостави Министарства просвете у којој се доносе наставни програми за ученике, сматрала сам да је моја дужност у томе да поставим дилему како човек има садашњост а да није имао прошлост, како је неко постао одрастао и зрео а обрисао је своје детињство. Зато величам народну епску поезију јер немају све земље тако тешку историју као што има наша и немају тако богату народну књижевност као што је наша. У свим временима трајао је један дух који је одржао човека у животу. Дух Светосавља.

Зато сам одлучила да представим народног певача нашим људима и ученицима, да подсетим старије  генерације на сопствено одрастање а да укажем младима на данашње, скрајнуте вредности.

Тако сам, са Савезом гуслара Србије замислила неколико уметничких вечери које ће оживети епску песму и код младих сачувати помисао на то да је младо створење будући човек, отац,, јунак а не кукавица и лезилебовић.

Први пут, у априлу, представила сам песме о Косову које се уче у школама. Уводничар је био, еминентни стручњак, професор народне књижевности, проф. др Бошко Сувајџић.

Други пут, у мају, опет Косовски бој, предвечерје битке и слом , предавач проф. др Михaило Шћепановић.

Тако, једном месечно, позивам професоре и ученике, као и љубитеље народне пезије, да се сете себе, свога српства и идентитета. Последњи пут су, на крају вечери, гостовали уметници из Русије, тачније из Краснојарска, Пацко Алина, сопран, и Буданов Игор, пијаниста. Отпевали су песму Волга.

Наравно, гуслари су били Матија Магделинић, Драган Ђерић, Јанко Војводић, Петар Шишовић и Николоа  Мојсиловић. Певали су песме посвећене Косовском боју, првом и другом.

Настављамо једном месечно да величамо епску поезију.

 

Др Јадранка Милошевић је аутор Нове Граматике за ученике од 5. до 8. разреда основне школе. Ова граматика специфицна је по томе што на једноставан начин објашњава појмове и уводи у задатке. Прегледно, доступно и лако за уцење!

Ученици и професори српског језика – познати лингвисти

 

Гуслари о Косовском боју

Ученици ОШ ,,Никола Тесла“ из Раковице

Алина Пацко, сопран, уметница из Русије, (из Краснојарска)

 

Извор: Стара Херцеговина

Фотогрaфије: Стара Херцеговина

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *