24 маја, 2019 10:09 am | Напишите коментар

Гојко и Милован

Херцеговци, Љубињци и академици


Гојко Ђого и Милован Пецељ

Херцеговина им је и даље у срцу и сећањима. Гојко Ђого је рођен у Влаховићима у Љубињу, књижевник, 1981. осуђен на две године затвора јер је у збирци песама ,,Вунена времена“  вређао ..лик и дело Јосипа Броза Тита“. Први је председник Удружења Срба из БиХ у Србији, које је основано 1991. и успешно га водио скоро десет година.  Сада је академик – Академије наука и умјетности Републике Српске и  сенaтор Републике Српске.

Милован Пецељ, рођен je у Гајдобри, Бачка Паланка, као дете херцговачких колониста из Љубиња. Професорску каријеру је почео у Гимназији у Коњицу, 1976.  као професор географије. После три године постаје доцент на Природно-математичком факутету у Сарајеву. Дуга је његова професорска каријера.  Био је и министар просвјете и културе у Влади Републике Српске, али га је са те дужности сменио Високи представник за БиХ Педи Ешдаун крајем 2005. године,   јер није хтео да потпише његов наметнути Закон о Високом образовању на нивоу БиХ, као ни смернице о заједничким наставним  програмима из националне групе  предмета: историје и географије. После смењивања и губитке посла прешао је Београд где ради као професор на Београдском универзитету.

Недавно су Гојко и Милован са Миланом Пешутом основали завичајно Удружење Љубињаца у Србије. Председник је проф. др Милован Пецељ.

Сретен Јаковљевић

 

Извор: Стара Херцеговина

Фотографија: Стара Херцеговина

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *