15 септембра, 2019 11:23 am | Напишите коментар

Миле Кандић, Коњичанин и Херцеговац

Командант Ратне морнарице бивше Југославије


Пре седамдесет година двојица основца у Коњицу, Миле Кандић и Перо Мужијевић седе у клупи заједно и пишу писмени задатак. Тема: ,,Шта би желио да будем, кад одрастем“. Перо написа – учитељ, а Миле подморски официр, чуо је да имају морнарички официри, А рођен је поред Неретве у Ораховици. Тако је и било. Перо  постаде универзитетски професор а Миле догура до највишег чина и положаја у Армији бивше Југославије. Постаде адмирал и команднат Ратне морнарице СФРЈ.

У својој дугогодишњој војничкој каријаери, Кандић је низао успехе и добијао одличе оцене надређених старешина. То га је преоручило да постане команднат познатог  Титовог брода ,,Галеб“ Распад Југославије 1991. дочекао је као команднат Ратне морнарице. Успешно је извукао војску и ратну из хрватског приморја у Боку Которску. Без разарања, погибија и страдања војника. Извукао је чак и познати брод ,,Галеб“ После тога хрватски председник Фрањо Туђман оптужио је Кандића и 30 официра Ратне морнарице за ,,кривична дела ратног злочина“. Суђено име је у одсуству, сем Николи Младнићу,  генерал-мајора ЈНА.  Кандић и још осам официра осуђени су на по 15 година затвора,  после му је Врховни суд  Хрватске повећао казну на 20 година затвора.

Тадашњи градоначелник Сплита Онесин Цвитан десетак година касније рекао је:  ,,Упркос казненим прогонима против њега, адмирал Миле Кандић није употријебио расположиву војну силу и ратне планове. Адмирал Богољуб Боцинов није употријебио луку Лора за напад на Сплит и пустио је младе војнике својим кућама.“

После доласка у Котор, Кандић је пензионисан у мају 1992. Пензионерске дане проводио је у кругу породце у Херцег Новом.  Живео је повучено, избегавао је сваки публицитет. Преминуо је у септебру 2017 . Отишао је тихо и незапажено, а многима  је помогао и доброг учинио.

Сретен Јаковљевић

Извор Стара Херцеговина

 

СУДБИНА ШКОЛСКОГ БРОДА ,,ГАЛЕБ“

,, Црна Гора, у чије је власништво „Галеб“ доспио 1995. године са још неколико ратних и помоћних бродова тадашње РМ Војске Југославије, без имало сентименталности, за само 750 хиљада долара тај је изузетно значајан брод „са педигреом“, 2000. године продала грчком бизнисмену Џону Полу Папаниколауу. Након што је Грк остао дужан ријечком бродоградилишту „Виктор Ленац“, „Галеб“ је продат на судској аукцији, а купио га је град Ријека са намјером да брод обнови и постави у својој луци као музеј“.  каже  пензионисани заставник прве класе Југословенске ратне морнарице (ЈРМ) Раде Јовановић из Тивта.

Синиша Луковић
Извор: Вијести

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *