3 новембра, 2019 10:58 am | Напишите коментар

Удружење Невесињаца у Београду одржало помен палим борцима

Слава борцима Невесињске бригаде и јунацима Митровданске офанзиве


 

Традиоционално, и ове године, Удружење Невесињаца у Београду, уочи Митровдана у цркви Светог Саве на Врачару у Беогарду, дало је помен борцима Невесињске бригаде ВРС настрадалим у Отаџбинском рату 1992 – 1995. Помену, поред родбине палих бораца су присуствавали њихови ратни саборци на челу са пуковником Новицом Гушићем, командантом Невесињске бригаде и генералом ВРС Радованом Грубачом, командантом Херцеговачког корпуса.

Да подсетимо у току отаџбинског рата 1992 – 1995 погинуло је 476 бораца ове прослављене ратне бригаде. Два пута је Невесиње у току рата за Митровдан нападано.  Први пут 1992 од удружених хватско-муслиамнских снага, а други пут  мулсименске војске 1994. године. Оба пута је часно одбрањено, захваљујући њеним борцима и командирима.

Слава палим јунацима

 

Прослављени херцеговачки команданти: генерал Радован Грубач и пуковник Новица Гушић.

Зоран Јањић, председник Удружења Невесињаца – домаћин скупа

Пуковник Новица Гушић: ,,Прошло је скоро 25 година од краја рата. Време је да изнесемо истину о ратним збивањима у Херцеговини

 

Састали се Невесињци и Калиновчани, саборци и ратни команданти. Пуковник Недељко Човило надахнуто је беседио о првом команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу.

Извор Стара Херцеговина

Фотографије Стара Херцеговина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *