26 јануара, 2022 8:02 pm | Напишите коментар

Критичари о новој књизи Сретена Јаковљевића. Ратомир Мијановић, новинар, књижевник, Требиње

Још једно драгоцјено свједочанство


   Књига Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1941-1945 још једно је драгоцјено свједочанство, књига непребола о данима и годинама које су нас највише забољеле.

Да ли је страдање Срба у НДХ-а од клеро нацистичке руке и затирање свега православног болније од братоубилачког крварења велика је дилема. Увијек и наново отварање ових тема, по мени су пријеки лијек напаћеном народу српском који вапи за истином па ма како она болна била. Читајући ову књигу као да сам видио да, одавно у Христу уснули Херцеговачки мученици и ратници, ходају старим, крстоносним стазама “Херцеговачко Христоносне голготе“. Читајући ово драгоцјено свједочанство оживјећемо сјећање на њих – и на све личности са бројних антологијских фотографија. Клеветани, забрањени и умало заборављени – они ће, након читања ове књиге, бити поново са нама и уз нас.

Писана једниставним језиком а доносећи при томе велике истине и разоткривајући митове са којима смо живот провели, књига Сретена Јаковљевића је штиво које свака часна херцеговачка кућа мора да има.

Ратомир Мијановић

 

Скривена историја …

 

Матија Бећковић: ,,Драгоцено дело за откривање истине…

КЊИГА  је плод тридесетогодишњег рада и истраживања новинара и публицисте, Сретена Јаковљевића о страдању Срба на подручју НДХ.  У њој је сабрано, као ретко кад до сада, обиље аутентичних извора  – изјава, сећања и сведочења, актера, учесника догађаја, од команданата војних јединица до обичних малих људи, посебно четника припадника ЈВуО.  Све те приче стајале су скривене и заборављене вољом победника. – комуниста.

Рецензенти  књиге су проф. др Мирјана Зорић, историчар , предавала Војну историју на Војној академији у Београду, и Рајко Сарић, професор историје, дипломирао на Филозофском факултету у Београду,  на катедри код проф Василија Крестића.

Прве утиске о књизи дали су песник и академик Матија Бећковић и мр Радмила Поповић, писац, новинар и сликар…

КЊИГА је формата Б – 5, на 800 страна, тврдо коричена, са 2.313 извора – фуснота, у њој се помиње више од 2.920 личности, преко 700 географских места и назива, 610 фотографија и докумената, чак и она документа због којих је један Србин из Невесиња 1950. год. убијен у мостарској УДБ-и. Цена књиге 1.900 дин у Србији, без трошкова дистрибуције, у Републици Српској 35 км. ИЗДАВАЧИ ,,Локал прес“ Београд и Удружење Коњичана Републике Српске у Требињу.

АУТОР

Сретен Јаковљевић 063 318 -650

е-маил: lokalpres@gmail.com

 

Извор:  Стара Херцеговина

Фото:  Стара Херцеговина

Уреди ово

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *