17 априла, 2022 1:15 pm | Напишите коментар

Радио Билећа , 9. априла 2022.

У Билећи представљена књига Сретена Јаковљевића


 

Слева надесно. Рајко Сарић, историчар, Веселин Вујовић, начелник општине Билећа, Сретен Јаковљевић, аутор књиге, Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана РС и Никола Баћовић, професор

У Дому културе ,,Јефто Дедијер“ у Билећи вечерас је представљена  књига ,,Скривена историја о страдању Срба на простору  НДХ  од 1941 – до 1945. године. Скоро да нема српске  породице у Херцеговини из које неко није страдао у периоду  владавине Независне државе Хрватске. Тако је било и у породици Јаковљевића, што је аутору био мотив да напише ову књигу.

,,Бавио сам се периодом од 10. априла 1941. до краја августа 1941. када се дешавају масовна страдања Срба па све до Илинданског покоља . Према подацима њемачких окупационих власти  страдало је и убијено око 200.000 Срба“ рекао је Сретен Јаковљевић аутор књиге.  У књизи се говори  поред страдања у Херцеговини  и о логорима у  Јадовну, Јасеновцу, па све до битке на Неретви,  са првим подацима и свједочењима учесника, истакао је Јаковљевић. О аутору и његовом дјелу говорили су  професор  Никола Баћовић, Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана РС  и Рајко Сарић, историчар. Пјесме  ,,Корићка јам“ и ,,Придворица“  извео је гуслар Никола Бошковић из гацка.  Јасеновцу .

Народни гуслар Никола Бошковић

 

Дом културе у Билећи

 

Љиља Вучинић

Извор Радио Билећа

Фотографије Љиља Вучинић

 

· Аутор књиге се захваљује активистима СКПД  ,,Просвјета“ из Билеће: Гају Парежанину и Николи Баћовићу, на ангажовању око представљања књиге. Такође, се захваљује  Веселину Вујовићу, начелнику општине Билећа на пригодној бесједи на промоцији књиге.

Сретен Јаковљевић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *