11 октобра, 2023 5:46 pm | Напишите коментар

Ново на блогу sretenjakovljevicblog.rs

Унуци ђеду, отац синовима, кумови кумовима, а ташта зету


Београд, 11. октобар 2022. Руски дом

 

На данашњи дан пре годину дана, у Руском дому у Београду, одржана је промоција моје књиге  ,,Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1941 -1945“. Пре тога одржана је у Требињу и Билећи. Потом у Новом Саду, Лазаревцу и Лајковцу. Књига се продавала и поклањала као и свака друга књига, широм Србије, Републике Српске, Црне Горе стигла је и до далеке Аустралије и Америке. Дугачак је списак добротвора који су помогли њено објављивање, а њихова имена са захвалношћу објављена у књизи.

Слева надесно, Бошко Вујачић, народни гуслар, Јадранка Милошевић, професор, лингвиста, модертор, Сретен Јаковљевић, аутор, Матија Бећковић, песник, академик, Мило Ломпар, универзитетски професор, и Рајко Сарић, професор историје, рецензент кињге

Књига је продавана и поклањана. У последње време највише он-лајн продајом преко интернета. Јесте да је скупа реклама, али се исплатило. Не толико због финасијске зараде, већ због тога што је дошла у руке правих читалаца. Куповали су је људи који ће је и прочитати. А то је  највећа награда за писца – кад му књигу читају, а не да је држе у регалу као сувенир.

Тако, приликом он-лајан продаје успоставио се контакт са стотине читалаца. Било је врло занимљивих прича. Неки су куповали да је поклањају.  Тако је кум носи куму за славу. Унуци поклањају ђеду, отац дарује сину. Најсимпатичније ми је било кад Милена из Новог Сада, каже: ,,Хоћу да поклоним зету, да га обрадујем за рођендан, иако му је тек у јануару идуће године“. Добра нека ташта а мора да је зет заслужио. Млађан са Мањаче три књиге поклања родбини. Милош из Куршумлије такође три поклања браћи. И Бојан из Новог Сада за се и родбину – три књиге. Лаза из Зрењанина, чистокрвни Лала, како се представи, хоће да купи књигу, успут коментарише поједине Херцеговце, и овако и онако. Синиша из Србобрана  наручи две као и Здравко из Никшића. Милован из Разбојне код Бруса, испод Копаоника, каже: ,,Купујем чим наплатим млеко од откупне станице“. Више њих поручује да им се пошаље чим им пензија легне. Таквих прича на претек.

Сретен Јаковљевић

Фотографије Стара Херцеговина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *