26 јануара, 2017 9:06 am | Напишите коментар

Академик Матија Бећковић

Свети Сава одредио пут којим идемо


Свети Сава је одредио крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо, пут којим идемо. Има томе већ осам векова, и тај пут и тај језик и то писмо и тај крст нису изван нас него у нама и не можемо их изгубити ако не изгубимо себе и своје унутрашње једро. Савин прах је између нас. Његовим крвним судовима повезани смо у једно свсетосавско биће. И оно се не може раздвајати, а да не растргнемо Светог Саву.

Прича о Светом Сави је најдужа прича коју прича српски народ, а та прича не стари нити се умара и све што причамо, само су њена поглавља.

И како бисмо причу која се прича две хиљаде година испричали друкчије ако је не сведемо на једно име и на једну реч. То име је Исуса Христа и та реч је постала телом и населила се међу нама.

(….) Свети Сава је извадио прву личну карту српског народа – од њега знамо ко смо, и како се зовемо и коме припадамо. И зато са Светим Савом ратују сви који би хтели да нису оно што јесу.

Свети Сава се није залагао за међе него за духовне видике и отворене границе ума. Иако је живео у дванаестом, највише је пострадао у двадесетом, а понајвише у овом полувеку. Иако није знао за међе и међусобице, стране и странке, у њих је накнадно уписиван, увек у оне које су страдали Христа ради. Али због тих страдања и обнављања у костима нових поколења, он је данас већи него што је икад био. Савременик и сапатник свих нараштаја, прешао је пут од врачарске ломаче до гасних комора и електричне столице и до данашњих масовних гробница.

Свети Сава је наша најраспрострањенија и најсвестранија личност. Ни једна друга није тако широко заснована да би у њу могло да стане све што је српски народ створио и ствара – и да остане места и за све оно што ће створити. Он је покупио у себе и обезбедио вечност свим нашим вредностима и врлинама.

Српска црква, жива душа Срба, од које је српски народ чуо и своје име, одржала га је и у ропству и у време када није имао државе. Свети Сава је утврдио и учинио нераздвојним њене духовне темеље – тако је кроз векове, па и данас, једина тврђава и једини кров који има српски народ.

Путоводитељ, бриговођа и савесник српског народа, Свети Сава Српски подигао је многе храмове, а још више је оних који су посвећи и они су данас доспели на свих пет континената.

Али највећи храм који је Свети Сава подигао је сам његов народ. Тај храм озидан је од живог камења његове духовне деце и небо је његов кров и купола.

 

Изабрани одломци из Светосавске беседе изговорене 26. јануара 2011. у Подгорици.

(књига „Свети Сава – принц и просветитељ“, друго издање, Светигора 2010, Цетиње – Београд)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *