7 маја, 2017 11:21 am | Напишите коментар

У Гацку 2.маја

Одржан помен настрадалим Србима из Коњица


Помен погинулим и убијеним Србима из Коњица у минулом отаџбинском рату (1992 – 1995) одржан је у порти старе цркве Свете Тројице у Гацку, код споменика настрадалим коњичким Србима. Помен су организовали Удружење Коњичана у Републици Српској, са седиштем у Требињу, Захумско-херцеговачка епархија и Општина Гацко.

Удружење Коњичана донело је одлуку да се сваке године 2. маја обележава страдање Коњичких Срба. Наиме, тога дана 1992. године пред Српском православном црквом у Коњицу убијен је Ђорђо Магазин, старац од 75 година, ратни војни инвалид из Другог светског рата. Убијен је док је поправљао порушену ограду око цркве. Ђорђо је прва жртва у Коњицу од сва три народа, на почетку грађанског рата у коњичком крају.

Такође, у Луци код Невесиња, сваког 16. априла обележаваће се Дан почетка формирања српских одбрамбених снага на простору Коњиц – Невесиње, касније организованих у Другу лаку пјешадијску бригаду Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске.

Мајке и родбина погинулих и умрлих бораца

Ратни саборци, родбина и пријатељи

Помену су присуствовали родбина, пријатељи и поштоваоци настрадалих сународника. У цркви је служено опело, уз саслужење тројице свештеника, а потом су код споменика упаљене свеће и положено цвеће.

 Том приликом присутнима су се обратили Милан Бужанин, коњички парох, Милан Радмиловић, начелник Општине Гацко и Зоран Пологош, председник Удружења Коњичана у Републици Српској и народни посланик у Скупштини ове републике.

 Милан Бужанин, парох коњички, у својој беседи подсетио је на страдање коњичких Срба. „Никад не заборавимо нашу браћу и сестре, чија су имена уклесана на овом споменику. Никад не заборавимо њихову жртву, не заборавимо њихова дјела и недајмо да пропадне оно зашто су се они борили и своје животе положили. Зато дођите у своја села, оградите и одржавајте гробља, где ваши сродници почивају. Они који су вјековима мукотрпно радили, куће градили, своја имања ширили и потомке одгајали. Великим радом и муком стицали су свој иметак. Зато их не заборавите ма где да живите“.

Милан Авдаловић, начелник Општине Гацко

„Поштовани Коњичани који живите у Гацку и другим местима наше Републике Српске и Босне и Херцеговине, ево данас дијелимо са вама сјећање на многобројне жртве исписане на овом споменику. Жртве које се придружише Гачанима, Невесињцима, Романијцима и другим саборцима. Пали су за одбрану вјековних огњишта, за вјеру и традицију. Рат нисмо изазвали, протјерали су нас они који нас прогоне кроз 20. вијек. Али ево вас који сте одлучили да останете у Гацку. Успјели смо да вам обезбиједимо нови дом. Не правимо никакву разлику између вас из Коњица и рођених Гачана, нити правимо разлику међу борцима који су пали у борбама око Коњица и оних који су своје животе оставили на другим бојиштима. Све су то наша браћа и сестре који су бранили српску територију и српску нејач. Многи су у тим борбама изгубили своје животе. Али преживјели њихови саборци настављају њихова дјела и зато данас имамо Репубилку Српску која је резулатат њихове и наше борбе. Њихова имена на овом споменику као и  споменику у Луци и у вашим срцима вјечно ће трајати и потврђивати њихов свијетли лик. Нека им је вјечна слава и хвала“.

ВИЈЕНЦЕ СУ ПОЛАГАЛИ РАТНИ САБОРЦИ И РОДБИНА ПОГИНУЛИХ

Удружење Коњичана у Републици Српској основано је пре две године, 12. маја на Светог Василија Острошког, управо овде у Гацку, а седиште му је у Требињу. За кратко време успело је да уради много на трајном обележавању страдања својих сународника. Организатор је овогодишњег помена. Организатор је и многих хуманитарних акција за помоћ свом роду и народу. Али исто тако овом Удружењу се мора помоћи на више начина да истински постане једина и права адреса за окупљање коњичких Срба у Републици Српској и шире.

Зоран Пологош, председник овог удружења, на крају помена се захвалио пристунима, родбини палих жртва, начелнику Општине Гацко, председнику Скупштине општине Гацко. „Овај споменик говори о томе колико је велика жртва била српског народа из Коњица. На овом споменику су исписана 383 имена, од тога 167 бораца Друге лаке пјешадијске бригаде, 9 добровољаца, 38 бораца убијених у логорима Челебићи и Мусала, 12 припадника других ратних јединица, 24 Коњичана погинула на ратиштима широм Репбулике Српске и 136 убијених цивила.

Данас смо се окупили овде да обележимо дан страдања српског народа у Коњицу. То ће постати традиција и сваке године ћемо се окупљати на овај дан овде као и 20. априла у Луци код Невесиња код споменика палим борцима војске РС из Друге лаке пјешадијске бригаде“.

Пологош је најавио да ово Удружење почиње један велики пројекат – дугорочни посао на изради монографије о страдању Срба из Коњица од њиховог доласка у коњички крај до последњег отаџбинског рата.

ЗАЈЕДНИЧКИ СНИМАК ЗА УСПОМЕНУ

ЈЕЛА МРШИЋ рођена Аврамовић, мајка др Јеленка Мршића који је као лекар, са својим народом рат провео у Ратној болници на Борачком језеру. После Дејтона преселили су се у Гацко. Јеленко је својим радом и знањем стекао углед међу Гачанима. Постваљен је за директора Дома здравља у Гацку. Нажлост, болест и прерана смрт однели су овог младог човека којим ће се коњички Срби поносити.

На крају, организатори су приредили трпезу љубаву за све присутне. Била је то још једна прилика да се многи саборци сретну после више година и евоцирају успомене на ратне дане и свој завичај.

Извор и фото: СТАРА ХЕРЕЦГОВИНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *