26 јануара, 2017 11:20 am | Напишите коментар

Из наше прошлости

Неко друго вријеме


Живимо у ријалити времену када је све „на изволите“, транспарентно, провидно и јавно, када је част, поштење и морал смијешно помињати. Свако ко се нешто пита или има неку власт, умишља да од њега почиње свијет и историја. Да је једини богомдан да води народне послове и чини народ „срећним“. Прије ових промјена и транзиција, постојао је систем вриједности по коме се једноставно знало ко коси а ко воду носи. Данас, кад то поменемо, добијемо одговор: „Било је то друго вријеме“, или још горе: „Било је то у комунизму“, да би нам брзо запушили уста. Тиме су о себи рекли све, колико знају нашу прошлост, историју, традицију и садашњост. А да не помињемо тек медије, посебно штампу и њене таблоиде. Насловне стране пуне морбидности и вулгарности – да те глава заболи.

А некад, у та „друга заостала времена“, прије сто и више година, новине су били уџбеници за образовање и лијепо васпитање дјеце, за поуке и поруке старијима да се и даље чврсто држе своје прађедовске вјере, части и образа, да чувају свој језик, писмо и национални идентитет.

Били су и тада листови за забаву, поуку у књижевност. Један од њих је био часопис „БОСАНСКА ВИЛА“, који је у Сарајеву почео да изалази прије 130 година. Данас листати овај часопис је велико задовољство и у томе можемо наћи духовни смирај и одмор од садашње сиве свакодневице. У њему ћемо наћи изворне приче о Светом Сави, нашим великанима Карађорђу, Вуку, Милошу, Његошу… о обичним људима. Изворне приче о старим обичајима у Херцеговини, Црној Гори, Крајини, Босни и Србији, поуке, поруке, савете, славске здравице и бесједе, сватовске пјесме и натпијевања ђевојака и момака. Борба свештеника против бапских прича – сујевјерја и празновјерица које су биле ухватиле дубок коријен у нашем народу у Херцеговини. О томе се тада причало и писало.

У наредним бројевима портал Стара Херцеговина  објваљиваће занимљиве приче из тог „старог и заосталог времена“.

С. Јаковљевић

ИЗВОР: Стара Херцеговина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *