14 маја, 2017 11:55 am | Напишите коментар

Пре 140 година

Сто заветника из Сарајева пешачило до манастира Острог


У последње време све је више организованих поклоничких путовања ходочасника у манастир Острог код Никшића. Верници иду да се поклоне моштима Светог Василија Острошког. Пре два дана из подгоричког насеља Конак, из места где ће се градити Храм Светог Василија Острошког, први пут кренула је литија од 2000 ходочасника, која је преко Даниловграда стигла у манастир Острог.

На поколоничко путовање до Острога ишли су многи верници из Републике Српске, Црне Горе и Србије. Многи заветници су ишли групно и организовано.

Заветници су под Острог пешачили и пре два века. Тако је 1881. године велика група сарајевских Срба заветника пешачила од Сарајева до манастира Острог. О том путовању писале су и тадашње државне новине (аустријске). „БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКЕ НОВИНЕ“, Сарајево, 6. јун 1881. године

Заветници у Острогу – Концем прошле недеље кренуло је близу стотину људи и жена са децом из Сарајева за манастир Острог у Црној Гори, да се поклоне народном свецу Св. Василију Острошком и прославе православне Духове. Заветовања су у многих побожних хришћана још тако моћна сила да се не жале на мучна путовања на коњима по неколико дана. Колико дознајемо, скупиће се о Духовима неколико стотина Бошњака и Херцеговаца у Острогу.

 

Извор  СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА

Фото: из књиге СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ – ЧУДОТОВРАЦ И ИСЦЈЕЛИТЕЉ, Цетиње – Београд 2009.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *