16 фебруара, 2018 4:29 pm | Напишите коментар

Суд Босне и Херцеговине пресудио

Горан Сарић ослобођен оптужби за злочин у Сребреници


СА СВОЈИМ НАРОДОМ И САБОРЦИМА, – Како у рату тако и миру. Гацко, 16. април 2016. Отварање споменика погинулим и убијеним Србима из Коњица. (1992. – 1995.) Љубан Лојпур, отац погинулог му сина Боре и Горан Сарић на отварању споменика.

Суд БиХ ослободио је првостепеном пресудом Горана Сарића оптужби за злочин почињен у  Сребреници . Сарић је био оптужен да је у својству команданта Специјалне бригаде полиције МУП РС починио злочин над бошњачким становништвом у Сребреници.

– Из проведених доказа Суд није могао ван разумне сумње утврдити да је оптужени знао за злочиначку намеру главних извршилаца – казао је председавајући Судског већа Станиша Глухајић.

Сарић, бивши командант Специјалне бригаде полиције ослобођен је да је издао упуте, али и вршио контролу над замеником Љубомиром Боровчанином – који је у Хашком трибуналу осуђен на 17 година затвора за ратни злочин у Сребреници – те да је помагао члановима удруженог злочиначког подухвата (УЗП).

Судско веће није могло утврдити ни да ли је Сарић био члан команде штаба полицијских снага Министарства унутрашњих послова РС (МУП РС).

Суђење Сарићу је трајало око четири године.

 

Извор БЛИЦ Београд

Фото СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *