30 октобра, 2018 6:58 pm | Напишите коментар

У суботу 27. окотбра у Чикагу

ОДРЖАНО ПРВО ХЕРЦЕГОВАЧКО ХУМАНИТАРНО СИЈЕЛО


Херцеговци и њихови пријатељи из Чикага и околних градова окупили су се у суботу 27. октобра 2018. године на Првом херцеговачком хуманитарном сијелу у организацији Удружења Херцеговац из Чикага. У сали Саборног храма Христовог Васкрсења сијело је почело здравицом коју је написао Љубан Дука, а казивао Огњен Глигоревић.

            -Вечерас прикупљамо донације  за наше две светиње – за изградњу храма Светог Стефана деспота Србског у Ортијешу и помоћ манастиру Светог Петра Зимоњића у Наданићима у Херцеговини. Такође помоћи ћемо лечење Анђеле Аксам из Требиња и Лазара Стевановића из Сребренице, најавио је члан управе Удружења Херцеговац Слађан Ћећез.

Здравичар Огњен Глигоревић

            Иако хиљадама километара удаљен, завичај ипак те вечери није био толико далек захваљујући програму у којем су учествовале изворне групе и извођачи, рецитатори и беседници. Између осталих народни гуслар Огњен Глигоревић је певао о војводи Путнику, Мелита Здравковић и Јелена Цветковска о Косову и Метохији, а Никица Глигоревић, Васо Мркајић, Минда и Рајко Драганић отпевали су и чувени херцеговачки ганг. Прочитана је поздравна беседа њижевника Велибора  Шиповца из Требиња, рецитовани Божанствени стихови Боже Кијића и беседило Завештање од Стефана Немање.

Члан Управе Слађан Ћећез говори о активности клуба …

            Иако основано почетком ове године Удружење Херцеговац у Чикагу је већ имало неколико успешних манифастација које су биле хуманитарног карактера.

 

 

Етно састав Мелита Здравковић и Јелена Цветковска

Певање уз гусле …

 

Српски народни гуслар Огњен Глигоревић

 

С. Данчуо

Текст и фотогрaфије Удуржење Херцеговац  Чикаго

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *