22 јула, 2019 1:38 pm | Напишите коментар

Наташа Глигорић, праунука харамбаше Пере Тунгуза

Невесињска пушка – узор и инспирација ослободилачким покретима.


У месту Крекови код Невесиња 07.07.2019. године обележено је 144. године од Невесињске пушке. Ево говора Наташе Глигорић, прануке харамбаше Пера Тунгуза, сердара невесињског и загорског, покретача устанка

  1. јула 1875. години на планини Бишини, на широком царском друму, харамбаша Перо Тунгуз је са својих 30 змајева на крвавој Ћетној пољани, дочекао Турке зулумћаре. Заметнула се кавга, и у Перовим рукама је испаљена та надалеко чувена, славна Невесињска пушка.

Невесињска пушка је била симбол отпора против 500-годишње владавине Османлија, њихове тираније и угњетавања. Правдољубиви, часни народ Херцеговине није више могао трпети, да у зноју и крви,  ,,даје агама агинско а беговима беговско, те да раја лик с опутом веже, о злу ручку а горој вечери,, , како је опевано у народној  песми. Патња, тегобан живот у ропству и оскудици,  будили су отпор и родили су нову силу, као одговор на недаће.

И као што је Његош рекао у Горском вијенцу, ,,удар нађе искру у камену, без њега би у кам очајала,,  тако је и овде, у Невесињском кадилуку, 5. јула 1875. године, удар нашао  искру у херцеговачком камену, а та искра беше Невесињска пушка, и од те искре је букнуо пламен слободилачке борбе који се убрзо проширио и прерастао у Босанско-херцеговачки устанак, те је постао узор и инспирација ослободилачким покретима на Балкану и у  Европи.

Овим  обележавњем сваке године одајемо пошту и исказујемо огромну захвалност нашим херојима, витезовима Невесињске пушке, а Перо Тунгуз, дични харамбаша, ,,мријет неће док народа траје,,. јер народ овог краја памти, чува, воли, негује и поштује своју традицију и историју.

Црква у Улогу

Извор Стара Херцеговина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *