11 јануара, 2020 9:57 am | 2 коментара

За Дан Републике Српске - одликован човек и хуманиста

НАШ ДОКТОР БУГИ


У коњичком крају, у току грађанског рата у БиХ, довољно је било рећи доктор Буги, одмах се знало да је реч о лекару, специјалисти, Михаилу Николову, који је на Борцима код Коњица лечио и спасавао рањенике, болеснике и помагао народу тог краја. Дошао је из Бугарске као добровољац у време кад су многи коњички Срби, некад ,,угледни интелектуалци и руководиоци“ побегли у Србију и Црну Гору, међу њима било је и лекара. А, доктор Буги је са народом остао до краја рата, делио њихову избегличку судбину и у Вишеграду после

У знак зхавалности више од 1000 коњичких Срба покренуло иницијативу да се доктор Буги одликује. Предлог  је подржала борачка организације РС уз благослов  херцеговачких владика.

На великој свечаности у Бања Луци, поводом Дана Републике Српске, доктор Буги је примио Орден милосрђа из руку председнице Републике Српске Жељке Цвијановић. Још једно признање великом хумнаисти и човеку. Дугачак је списка српских бораца, народа који је спасавао, лечио и помагао.  Искрено, још једно хвала доктору Бугију.

Сретен Јаковљевић

Извор и фото: Стара Херцеговина

 

2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *