12 децембра, 2021 6:57 pm | Напишите коментар

Пре петнаест година – Србија купила Телеком Републике Српске

Највећа српска инвестиција свих времена


 

Слева надесно: Милорад Додик, Војислав Коштуница и Драшко Петровић

Било је то пре 15 година, 5. децембра 2006. а многи већ заборавише. Тог дана, ударна вест у свим медијима: Телеком ,,Србија“ с обе стране Дрине. Наиме, у јавном надметању за приватизацију 65 одсто државног капитала Телекома ,,Српска“, Телеком ,,Србија“ је понудио највише – 646 милиона евра (изражено у валути Босне и Херцеговине – милијарда и 292 милиона конвертибилних марака). То је за 42 милиона марака више од предлога буџета Републике Српске за наредну 2007. На тендеру се надметао и Телеком ,,Аустрија“ понудивши 476 милиона евра, мање за скоро 180 милиона евра (или преко 350 милиона КМ).

Тако изузетно висока цена, коју је Телеком ,,Србија“ понудио, изненадила је многе пословне људе и политичаре. Први коментари су били да је то Додиков тријумф  и његов брзи воз за напредак Републике Српске погуран Владом Републике Србије и њеним председником Војиславом Коштуницом, који је тада изјавио: ,,Куповина Телекома ,,Српске“ је историјски највећа појединачна инвестиција једне српске компаније у другу земљу. То је доказ  опоравка и експанзије  наше привреде, која се истовремено уклапа у јачање економских веза Србије и Републике Српске, преноси Политика.

Премијер Републике Српске Милорад Додик,  изразио је задовољство због постигнуте цене, са којом је Телеком ,,Србија“ успешно елиминисао конкуренцију. Конкурент је био и Телеком ,,Аустрија“ ТА, његов директор Борис Немшић  је изјавио да је Телеком ,,Србије“ ,,тешко претплатио“ Телеком ,,Српске“  и подсетио да је понуда оператере  из Србије била чак за трећину виша од понуде аустријског Телекома. А сарајевско Ослобођење, у свом коментару  посебно наглашава да је Додик приватизацију водио ,, транспарентно и до краја коректно“.

И тако прође 15 година, многи брзо заборавише највећу помоћ и подршку Србије Републици Српској од њеног проглашења.  (Извор, Танјуг и Политика)

 

Сретен Јаковљевић

Стара Херцеговина

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *