27 јануара, 2022 7:38 pm | Напишите коментар

Критичари о новој књизи Сретена Јаковљевића

Свеобухватан  приступ и умјешност истраживача у проналажењу и коришћењу  историјских извора


Миленко Кундачина

Др Миленко Кундачина, професор емеритус (Берковићи, 1947), доктор педагошких наука и доктор војно-политичких наука. Изводио је наставу из Методологије научних истраживања на докторским студијама на универзитетима у Мостару, Сарајеву, Београду, Крагујевцу и Косовској Митовици. Аутор и коаутор више од тридесет монографија, универзитетских уџбеника и приручника из педагошке науке.

„Монографска студија  „Скривена историја аутора Сретена Јаковљевића, није засновна првенствено на литератури у циљу општег информисања, већ је утемељена на основу архивског материјала и писаних и усмених свједочанстава, цивила, бораца, команданата јединица, непосредних учесника и свједока ратних збивања, који описују догађаје и страхоте рата. Ти историјски извори чекали  су пола вијека да буду „откривени” и чињеничне  истине саопштене јавности. На укупно 2313 извора и 610 фотографија и докумената, на основу чињеничних података, аутор је у облику научне истине, без идеолошког упоришта и пристрасности у тумачењу, са 2975 поменутих личности,  формирао и јавности саопштио исказе, ставове, судове, закључке и објашњења, и представио слику страдања Срба  у братоубилачком и грађанском рату у периоду 1941-1945. године, на простору Херцеговине и шире. По истраживачкој посвећености аутора, резултатима истраживања, осјећају за фактографски детаљ, обиму и стручно и допадљиво осмишљеној структури, дјело превазилази уобичајене стандарде сличних студија. Карактеришу га широк истраживачки задатак и свеобухватан приступ у обради теме, те до високог нивоа доведен поступак систематизације истраживачког материјала, уз прецизан језички израз и одњегован стил писања. Студију таквог квалитета и снажног свједочења могао је припремити само аутор са високим нивоом умјешности у проналажењу историјских извора у вишедеценијском трагању. Без ентузијазма аутора истина о третираним догађајима би остала незабиљежена и недоступна генерацијама.”

Проф. др Миленко Кундачина

 

Скривена историја …

 

Матија Бећковић: ,,Драгоцено дело за откривање истине …

КЊИГА  је плод тридесетогодишњег рада и истраживања новинара и публицисте, Сретена Јаковљевића о страдању Срба на подручју НДХ.  У њој је сабрано, као ретко кад до сада, обиље аутентичних извора  – изјава, сећања и сведочења, актера, учесника догађаја, од команданата војних јединица до обичних малих људи, посебно четника припадника ЈВуО.  Све те приче стајале су скривене и заборављене вољом победника. – комуниста.

Рецензенти  књиге су проф. др Мирјана Зорић, историчар , предавала Војну историју на Војној академији у Београду, и Рајко Сарић, професор историје, дипломирао на Филозофском факултету у Београду,  на катедри код проф Василија Крестића.

Прве утиске о књизи дали су песник и академик Матија Бећковић и мр Радмила Поповић, писац, новинар и сликар…

КЊИГА је формата Б – 5, на 800 страна, тврдо коричена, са 2.313 извора – фуснота, у њој се помиње више од 2.920 личности, преко 700 географских места и назива, 610 фотографија и докумената, чак и она документа због којих је један Србин из Невесиња 1950. год. убијен у мостарској УДБ-и. Цена књиге 1.900 дин у Србији, без трошкова дистрибуције, у Републици Српској 35 км. ИЗДАВАЧИ ,,Локал прес“ Београд и Удружење Коњичана Републике Српске у Требињу.

АУТОР

Сретен Јаковљевић 063 318 -650

е-маил: lokalpres@gmail.com

 

Извор:  Стара Херцеговина

Фото:  Стара Херцеговина

Уреди ово

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *