20 марта, 2022 6:12 pm | Напишите коментар

Портал Удружења новинара Србије

Нова књига Сретена Јаковљевића – „Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ (1941- 1945)


 

Портал УНС-а

Сретен Јаковљевић, новинар, писац и члан Удружења новинара Србије (УНС) објавио је књигу „Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ (1941 – 1945)

„Овом књигом покушавамо многе скривене приче да отргнемо од заборава“ написао је Јаковљевић у предговору и додао да се у рату заборављају судбине и страдања „малих“ људи, а њихове приче чине најверодостојнији мозаик истине о ратним ужасима.

Књига је резултат вишедеценијских истраживања у архивама, библиотекама, као и непосредних разговора са учесницима Другог светског рата.

Аутор у делу пише да су комунисти величали своју победу, скривали грешке и злочине које су учинили, а југословенску војску приказали као негативце.

„У то име многе злочинце и кривце за српска страдања 1941. године никада нису извели пред лице правде“, додао је Јаковљевић.

Међутим, истину нису скривали само победници, већ и поражени, припадници југословенске восјке због сопствене сигурности и будућности своје деце.

Јаковљевић се посебно осврнуо на немачку операцију „Вајс“ – битку на Неретви 1943. године која је остала најконтроверзнија тема у историји Србије.

На крају се аутор осврће на жене, мајке, супруге и децу из тог периода.

Оне су „безимени“ хероји које су на најбруталнији начин страдале, убијане, силоване, а усташе су им из руку отимале децу.

Аутор за њих каже да су трпеле, патиле, орале, копале и биле у сенци мушкараца и због тога заслужују јединствен споменик захвалности..

Песник Матија Бећковић је рекао да је ово драгоцено дело за откривање истине о ратним догађајима на том простору.

„Драгоцено је толико што се у књизи налази велики број обичних људи са својим причама и личним судбинама који сведоче о ратним збивањима и страхотама рата“, изјавио је он.

Објављивање књиге су помогли Удружење Коњичана у Републици Српској, Eлектопривреда Републике Српске, манастир Тврдош, општине Гацко, Невесињe, Вишеград и Удружење новинара Србије.

Сретен Јаковљевић је рођен 1950. године у селу Бијела код Коњица. Основну и средњу школу завршио у Коњицу. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Сарајеву. Новинарством се бави од 1967. године. Први текст је објавио у листу младих „Наши дани у Сарајеву“. Члан УНС-а је од 1985. године и уредник локалних листова „Раковичке новине“ и „Чукарица Раковица“.

Матија Бећковић – драгоцено дело

Аутор: Анђела Момчиловић  ИзворУНС

Фото: Стара Херцеговина

 

.

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *