6 септембра, 2023 9:09 pm | Напишите коментар

Ново на блогу sretenjakovljevicblog.rs

Прота Димитрије Јовановић, први свештеник Српске православне цркве у Северној Херцеговини


Нова зора, јесен 2023, Мусала, Коњиц – споменик проти Јовановићу

Пре 107 годину, на Илиндан 1916. године упокојио се протојереј Димитрије Јовановић, први свештеник Српске православнe цркве у Коњицу. О проти Јовановићу, мало се знало, а још мање зборило. Било такво време, приче о старинама и традицији, нису биле по вољи систему, а истини за вољу није се много помињао ни у црквеним портама. Е, сад нам је једино преосталао да листамо црквене летописе, старе књиге у библиотекама и “папире“ у архивама, и тако склопимо истину о нашем проти. Јер, приче су непоуздане  или су плод разигране маште. 

Три века након турског протеровања двојице православих попова из жупе Загорје,  северне Херцеговине, 1863. године у коњичку парохију, долази први свештеник – Димитрије Јовановић, београдски богослов, рођен 29. јануара 1834. године у Попову Пољу, код Љубиња. Пре рукоположења за свешетника неколико година био учитељ у Херцеговини. Рукоположен је од митрополита Прокопија, за ђакона и превизитера 24. и 25. јуна 1865. и постављен за пароха Коњичке парохије. Дошо је у бурно време, у предвечерје Херцеговачког устанка 1875. године. Тад су српски устаници из Невесиња упали  на Липета,  парохију проте Јовановића, да прекину пут Невесиње – Коњиц и побуне тамошња села.

Прота Димитрије Јовановић, као први свештеник, учитељ у српској православој школи, градитељ две цркве, организатор светосавских забава и беседа, помиритељ свештеника и народа, оставио је неизбрисив траг великог духовника, просветитеља и хуманисте код српског народа у коњичком крају – северној Херцеговини.

Сретен Јаковљевић

Фото Стара Херцеговина

Интегрални текст у Новој Зори,  јесен бр 79, 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *